Μήπως κάνετε κακό στον σκύλο σας άθελά σας;

Το να υιοθετεί κάποιος έναν σκύλο είναι μεγάλη ευθύνη. Ο σκύλος εξαρτάται από εσάς προκειμένου να παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις γι ‘αυτόν σε όλα, από το τι θα τρώει μέχρι το πώς θα τον κουρέψετε. Ωστόσο, καμιά φορά, μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, ορισμένες επιλογές όμως που φαίνονται απλές και ακίνδυνες μπορεί στην πραγματικότητα να λιγοστέψουν τα χρόνια του σκύλου σας. Ας ρίξουμε μια ματιά ποιες μπορεί να είναι:

1.Το να αγνοείτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Χρειάζεται τουλάχιστον μια ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να εξετάζει το σκυλάκι σας και να ελέγχει την κατάσταση της υγείας του κι ότι άλλο χρειάζεται για το καλό του σκύλου σας.

2. Το να αγνοείτε την κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλιά κι ανθρώπους.

Πρέπει να το φέρετε σε επαφή με άλλα σκυλιά κι ανθρώπους από την εποχή που είναι ακόμα κουτάβι. Να κοινωνικοποιηθεί, να κάνει παρέες, να δέχεται την συντροφιά δίποδων και τετράποδων. Η έλλειψη κοινωνικοποίησης θα του δημιουργήσει άγχος το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα, να κάνει ζημιές στο σπίτι, να κάνει κακό στον εαυτό του λόγω του άγχους ή ακόμα και να κάνει κακό στην υγεία του όπως για παράδειγμα να αποκτήσει δερματολογικά προβλήματα. Ένας άλλος κίνδυνος είναι να τον πιάσουν τάσεις φυγής, να προσπαθεί να δραπετεύσει λόγω του άγχους αυτού κι αυτό αυτόματα τον εκθέτει σε αμέτρητους κινδύνους.

3. Δεν προσέχετε το βάρος του.

Τα υπέρβαρα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στην αρθρίτιδα, στον διαβήτη, αποκτούν πρόβλημα στο συκώτι κι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το βάρος τους τα εμποδίζει να ασκηθούν, παχαίνουν περισσότερο λόγω της απραξίας και τότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Θέλει προσοχή λοιπόν στην διατροφή του για να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο. Αν έχετε φτάσει ήδη, τότε θέλει δίαιτα και άσκηση.

4. Αγνοείτε την φροντίδα των δοντιών και των ούλων.

Εκτιμάται ότι το 85% των σκύλων ηλικίας άνω των 5 ετών πάσχουν από περιοδοντική νόσο που προκαλείται από τα τρόφιμα, βακτήρια και την πλάκα που συσσωρεύεται στη γραμμή των ούλων. Αυτή η κατάσταση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην γενικότερη υγεία του σκύλου πέρα από την στοματική, όπως τον πόνο στα δόντια και την άσχημη αναπνοή. Η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει γενικότερα προβλήματα υγείας όπως καρδιακή, ηπατική και νεφρική ασθένεια. Ξεκινήστε να πλένετε τα δόντια του σκύλου σας. Αν είναι σε προχωρημένη κατάσταση μπορεί να χρειαστεί βαθύτερο καθαρισμό δοντιών από τον κτηνίατρο.

5. Δεν του παρέχετε σωματική και πνευματική άσκηση.

Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από σωματική και πνευματική άσκηση σε καθημερινή βάση, προκειμένου να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος κι ένα υγιές μυαλό. Σκεφτείτε πως ένας λόγος που τα σκυλιά έχουν καταστροφικές τάσεις μέσα στο σπίτι, όπως να τρώνε τις κάλτσες σας ή τα παπούτσια σας, είναι γιατί δεν ασκούνται όπως πρέπει. Και γι’ αυτό φταίτε εσείς και μόνο εσείς! Πρέπει να ασχολείστε μαζί του, να παίζεται, να το πηγαίνετε στο πάρκο ή σε μέρη που υπάρχουν άλλα σκυλιά για να παίζει, να το πηγαίνετε καθημερινές βόλτες και να κάνετε διάφορες ασχολίες όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο. Στην τελική, μην ξεχνάτε, πως αν περπατάτε μαζί με τον σκύλο σας γυμνάζεστε κι εσείς μαζί του! Άρα κάνει καλό και στους δυο σας.

6. Το παρακάνετε με την γυμναστική.

Ναι, είπαμε ότι πρέπει να γυμνάζεται καθημερινά ο σκύλος σας αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί για παράδειγμα να γυμναστεί το ίδιο ένας μολοσσός με ένα τσιουάουα. Φαντάζομαι πως είναι κατανοητό. Πολλές φορές όμως δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους αλλά και σωματικής διάπλασης ή φυλής. Για παράδειγμα, όλες οι ράτσες που έχουν πλακουτσωτές μουσούδες όπως τα Πεκινουά, τα Πάγκ, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ και τα Σιχ Τσου, τείνουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα κι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό λόγω εξάντλησης από τα σκυλιά με μακριές μουσούδες. Τέλος, προσοχή στην άσκηση θέλουν και τα παχύσαρκα σκυλιά κι όσα έχουν θέματα υγείας γενικότερα όπως για παράδειγμα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Εκεί, θέλει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

7. Τον κάνετε παθητικό καπνιστή.

Όπως και στους ανθρώπους το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία. Το να βρίσκεται ο σκύλος κοντά σε εσάς που καπνίζετε συχνά, δηλαδή η επανάληψη της έκθεσης σε τοξίνες από τον καπνό τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις και ορισμένα είδη καρκίνου. Όπως επίσης είναι εξίσου επικίνδυνα τα τσιγάρα που δεν έχετε καπνίσει ακόμα. Αν βρει ένα τσιγάρο που σας έχει πέσει κάτω ο σκύλος σας και το φάει τον εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο.

8. Δεν του παρέχετε την ανάλογη φροντίδα όσον αφορά τα παράσιτα.

Πρέπει να προστατεύετε τον σκύλο σας από όλα τα παράσιτα όπως τα τσιμπούρια, τις σκνίπες, τους ψύλλους με διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για να μην κινδυνεύσει η υγεία του. Ένα απλό τσίμπημα από μια μολυσμένη σκνίπα μπορεί να αποβεί μοιραία! Ή από ένα τσιμπούρι. Μην το αμελείτε αυτό το κομμάτι. Μπορεί να μην φαίνεται αλλά είναι πολύ σημαντικό.

9. Τον ταΐζετε ό,τι να’ ναι.

Η διατροφή του σκύλου θέλει προσοχή. Δυστυχώς, δεν μπορεί να φάει όλα τα φαγητά. Πολλές ανθρώπινες τροφές είναι ακατάλληλες για την υγεία του σκύλου και δεν πρέπει να τις καταναλώσει γιατί μπορεί να τον οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και στον θάνατο. Όπως για παράδειγμα να φάει σταφύλια! Ποτέ! Πρέπει να προσέχετε τι του δίνετε όπως και την τροφή που τον ταΐζετε.

10. Τον αφήνετε να κυκλοφορεί ελεύθερος μόνος του.

Αυτό είναι μεγάλο θέμα που μια επιγραμματική αναφορά δεν φτάνει. Χρειάζεται ανάλυση. Παρ’ όλα αυτά, θα αρκεστούμε στην μικρή αναφορά, λέγοντας πως αφήνοντας τον σκύλο σας να πάει βόλτα μόνος του κι ελεύθερος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί; Θα σας δώσω απλά παραδείγματα όπως τα αυτοκίνητα, άλλα σκυλιά, φόλες, άνθρωποι με κακές προθέσεις, τραυματισμοί λόγω επικίνδυνων υλικών στον δρόμο όπως γυαλιά. Κι άλλοι πολλοί. Μια ταυτότητα και το τσιπ δεν αρκούν. Γιατί μπορεί να χαθεί ο σκύλος σας και να μην ενδιαφερθεί κανείς να σας τον επιστρέψει. Όπως και η ταυτότητα και το τσιπ δεν θα τον προστατέψουν από τους κινδύνους. Γι΄αυτό τις βόλτες πρέπει να τις κάνετε μαζί και πάντα με λουρί.

Αυτές ήταν λίγες βασικές συμβουλές για να αποφεύγετε τυχόν λάθη τα οποία οδηγούν στην κακή ποιότητα ζωής του σκύλου σας άθελά σας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts